Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-04-29@12:32:52 GMT

چگونگی بزرگترین انقلاب بلشویکی تاریخ

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۶۵۵۰۵

چگونگی بزرگترین انقلاب بلشویکی تاریخ

با انقلاب اکتبر روسیه ایدئولوژی سوسیالیسم – رادیکال برای اولین بار در تاریخ غرب به قدرت سیاسی دست یافت. به گزارش جهان نيوز به نقل از مشرق؛ روسیه تزاری در سال ۱۹۱۷ میلادی درگیر جنگی دشوار (جنگ جهانی اول) و شرایط بسیارسخت اقتصادی بود. در تاریخ ۲۱ فوریه ۱۹۱۷ عده ای از مردم شهر پتروگراد که در صف های طولانی نانوایی ایستاده بودند از فقدان آرد و نبود نان به تنگ آمده و دست به شورش زدند و به غارت نانوایی ها پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فردای آن روز که تقویم غیر رسمی مصادف با اول ماه مه و روز جهانی کارگر بود به روز اعتصاب گسترده کارگری در پترزبورگ تبدیل شد و میان کارگران و پلیس زد و خورد هایی پدید آمد. اعتصابات تا چند روز ادامه یافت و به دستور پروتوپوف فرماندار نظامی پترزبورگ، تظاهرکنندگان به رگبار مسلسل بسته شدند. در روز ۲۷ فوریه عده ای از سربازان پادگان پترزبوگ به مردم پیوستند و رودزیانکو رئیس مجلس ملی روسیه (دوما) از تزار نیکلای دوم خواست از سلطنت استعفا دهد.
روز ۲۸ فوریه دو هنگ از سیبری برای سرکوب انقلابیون حرکت کردند اما آنان وفاداری خود را به دوما و انقلاب اعلام نمودند و قزاقان نیز دست به تمرد زدند. در این زمان دولت موقتی از طرف مخالفین تزار تشکیل شد که شاهزاده لووف نخست وزیری آن را به عهده داشت. این دولت ائتلافی از لیبرال های طرفداری دوما و هواداران مشروطه سلطنتی و نمایندگان سرمایه داران روسی بودند.
تزار که قطار او در ایستگاه راه آهن پسکوف توسط سربازان شورشی متوقف شده بود حاضر به استعفا شد و به نفع میخائیل برادر کوچک خود از سلطنت کناره گرفت اما میخائیل اندکی بعد اعلام کرد که حاضر به پذیرش سلطنت نیست و یک حکومت دوگانه متشکل از دولت موقت از یک سو و نمایندگان شوراهای کارگران و دهقانان و سربازان و از سوی دیگر قدرت را در روسیه به دست گرفت و رژیم تزاری سرنگون شد.
این انقلاب که خیلی سریع و با خونریزی کم به ثمر رسید انقلاب فوریه ۱۹۱۷ یا به طور خلاصه انقلاب فوریه نامیده می شود. با این انقلاب بخش عمده از قدرت در اختیار سرمایه داران و بانکداران قرار گرفت. اما ماجرای انقلاب روسیه به همین جا خاتمه نیافت. پس از انقلاب فوریه و برقراری حکومت دوگانه کشمکش شدیدی میان دولت موقت از یک سو و شوراها از سوی دیگر پدید آمد که منجر به هرج و مرج گسترش فقر و بیکاری شکست های پی در پی ارتش روسیه در جبهه ها و فرار گسترده سربازان و شورش های دهقانی و اعتراضات کارگری گردید.
حزب کمونیست روسیه (شاخه بلشویک ها) به رهبری ویلادیمیر ایلیچ لنین با تکیه بر نفوذی که در شوراهای کارگران و سربازان یافته بود و نیز با بهره گیری از هرج و مرج و خلأ و قدرتی که وجود داشت در روز ۲۴ اکتبر ۱۹۱۷ (به تاریخ قدیم روسی) تصمیم به قیام مسلحانه گرفت. در روز ۲۵ اکتبر ملوانان ناوگان کرونشتاد دست به شورش زده و وزرای دولت موقت در کاخ زمستانی تزار را بازداشت کردند. بدینسان بلشویک ها به قدرت رسیده و دولت سوسیالیستی تشکیل دادند. لنین رئیس دولت سوسیالیستی و تروتسکی وزیر امور خارجه دولت بود و استالین که بعدها از رهبران دولت شوروی شد وزیر امور ملیت ها و اقوام بود.
دولت جدید خود را اتحادیه جماهیر شوروی سوسیالیستی نامید و رسما حکومت ایدئولوژی مارکسیسم و برقرار اقتصاد سوسیالیستی و خروج از جنگ جهانی را اعلام نمود.از اکتبر ۱۹۱۷ تا ژانویه ۱۹۲۴ یعنی هنگام مرگ لنین وقایع و حوادث بسیاری در روسیه رخ داد از جمله صلح با آلمان معروف به صلح برست لیتوفسک، مصادره کارخانه ها و زمین های سرمایه داران و زمین داران، ملی کردن بانک ها، تاسیس ارتش سرخ، وقوع جنگ داخلی و دستگیری و اعدام ده ها هزار نفر از مخالفین دولت بلشویکی، سیاست اقتصادی نپ، مقابله با دخالت ارتش های خارجی در امور کشور، وقوع مبارزه قدرت شدید میان دو تن از رهبران بلشویک ها یعنی تروتسکی و استالین که نهایتا منجر به پیروزی دومی گردید و فراهم شدن بستر ها تاسیس یک نظام سرمایه سالاری دولتی متمرکز مبتنی بر اقتصاد با برنامه ای تحت عنوان ساختان سوسیالیسم در شوروی، از جمله این اتفاقات مهم بود. رژیمی که با انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ روسیه در رهبری لنین تاسیس گردید نهایتا در سال ۱۹۹۱ میلادی توسط مخائیل گورباچف رسما منحل شد.
بلشویسم یا مارکسیسم لنینیسم که ایدئولوژی رهبری کننده انقلاب اکتبر بود، نحوی تفسیر روسی از مارکسیسم رادیکال بود. همچنان که سوسیالیسم صورتی از ایدئولوژی های غرب است. با انقلاب اکتبر روسیه ایدئولوژی سوسیالیسم – رادیکال برای اولین بار در تاریخ غرب به قدرت سیاسی دست یافت.

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۶۵۵۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گام اول فصلنامه «ماجرا»، پرداختن به خاطرات و کارنامه رهبر معظم انقلاب است

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین رونمایی از فصلنامه تاریخی_سیاسی «ماجرا» با حضور علی باقری‌کنی معاون سیاسی وزارت امورخارجه، منوچهر متکی وزیر اسبق امور خارجه، محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری و جواد موگویی سردبیر فصلنامه روز یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه در خانه اندیشه‌ورزان جوان برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، جواد موگویی پژوهشگر تاریخ که سردبیری فصلنامه «ماجرا» را نیز برعهده دارد با بیان اینکه تصمیم چاپ فصلنامه «ماجرا» مربوط به سال ۱۴۰۰ بود، اظهار داشت: حوادث ۱۴۰۱ انتشار فصلنامه را تعویق انداخت. از طرفی اولین شماره را درباره دکترین نظام درحالی قبل از عملیات طوفان‌الاقصی شروع کردیم که واقعا نمی‌دانستیم قرار است چه اتفاقاتی رقم بخورد که نکته قابل توجه اینجاست انتشار ماجرا به اتفاقات طوفان الاقصی برخورد. در محافل و فضای مجازی شنیده‌ایم که گفته شده ما این فصلنامه را بعد از حمله به اسرائیل شروع کرده‌ایم که باید بگویم چنین چیزی نیست.

وی در ادامه به تشریح رویکرد فصلنامه ماجرا پرداخت و گفت: رویکرد فصلنامه حوادث بعد از انقلاب خواهد بود و علت آن این است که ما در تاریخ‌نگاری بعد از انقلاب غفلت عظیمی کرده‌ایم و تاریخ‌نگاری دهه ۶۰ را در افکار عمومی باخته‌ایم هرچند یک دهه بعد و در موضوع تاریخ‌نگاری دهه ۷۰ مسئله بکر است.

سردبیر فصلنامه ماجرا عدم دسترسی به اسناد را نقطه ضعف برای پرداختن به تاریخ دانست و خاطرنشان کرد: وزارت خارجه هنوز اسناد مشروطه، مسئله ملی شدن صنعت نفت و حکومت پهلوی اول و دوم را آزاد نکرده است و دستگاه‌های سندی ما مثل مرکز اسناد خیلی سلیقه‌ای عمل می‌کنند. عدم بازگویی خاطرات از طرف رجال سیاسی نیز یک مسئله مهم است که متاسفانه در کشورمان پابندی به جلسات خاطره‌گویی نیستند و افراد براساس سلیقه خاطرات را می‌گویند و همین باعث می‌شود ما افکار عمومی را از دست بدهیم.

وی با تاکید براینکه دنبال دیده شدن فصلنامه «ماجرا» نیستیم، عنوان کرد: ما گام اول را برای پرداختن به خاطرات و کارنامه رهبر معظم انقلاب برداشته‌ایم و امیدوارم ابعاد این مسئله به بحث و گفتگو گذاشته شود.

فصلنامه ماجرا ابتکار و شجاعت به خرج داده است

در ادامه، علی باقری‌کنی معاون سیاسی وزارت خارجه ابتکار و شجاعت را ویژگی مهم فصلنامه «ماجرا» دانست و با تاکید براینکه ورود به پژوهش درباره امنیت ملی جسارت و شهامت و فکر می‌خواهد، گفت: مجموعه مصاحبه‌ها و تصاویر جمع‌آوری شده در این فصلنامه ارزشمند است که نشان می‌دهد در آینده با سلسله مطالبی روبرو خواهیم بود که می‌تواند نیاز‌های نسل کنونی و آینده کشورمان و دیگر کشور‌ها را که دغدغه فرایند انقلاب دارند را از دل پژوهش بشناسند.

وی پژوهش تاریخ را یک میدان خطیر دانست و عنوان کرد: پرداختن به پژوهش تاریخ یک میدان بسیار خطیر است که فعالیت در آن آسان نیست، چون چندگانگی نگاه و ایده و تفکر در آن جولان پیدا می‌کند و طبیعی است که تلاقی نگاه‌ها در این میدان وجود دارد.

معاون سیاسی وزارت خارجه در ادامه گفت: جای چنین پدیده‌ای در میان منشورات انقلاب اسلامی خالی بود که امیدواریم با ارتقا کیفی مجموعه به محصولات و تولیدات معتبرتر و مستحکم‌تر و قابل اعتنا بیشتری دست پیدا کنیم. آن چیزی که به‌نظرم مهم می‌آید، این است که آن کاری که نتیجه این زحمت و تلاش خودش را نشان دهد، این است که ما به یک الگو و الگو‌هایی در عرصه حکمرانی جمهوری اسلامی با نگاه رهبر مقام معظم رهبری برسیم تا زمینه ارتقا حکمرانی دینی در کشور صورت گیرد. باقری هدف از پرداختن به تاریخ پژوهشی انقلاب را الگوسازی دانست و گفت: علوم انسانی مثل ریاضی نیست که رابطه علی و معلولی قطعی مشخص را نشان دهد لذا علوم انسانی پیچیدگی و شیرینی خاص خودش را دارد پس ما باید با این نگاه این کار را روشمند ببینیم.

او به تشریح خطرات جدی انقلاب اسلامی در چهار دهه گذشته اشاره کرد و گفت: کارکرد و نتیجه این مجله باید روشن شدن فرایند و ساز و کاری باشد که کشورمان را به این نتیجه رساند که در بیش از سه دهه گذشته از خطرات جدی که می‌توانست کشور را در عرصه دیگری وارد کند، چیست و چه ویژگی‌هایی وجود داشت که ما توانسته این این موفقیت را کسب کنیم.

معاون سیاسی وزارت خارجه با بیان اینکه روایت‌ها معمولا از تنگناهاست، گفت: فهم من این است که رمز اصلی این موفقیت و کلید واژه اصلی آن حکمت است حکمتی که رهبری و شالوده حکمرانی جمهوری اسلامی در دوره امام (ره) و رهبر انقلاب از آن بهره داشته است.

حکمت علاوه‌ بر اینکه دانش و اطلاعات دارد، نور دارد که ناشی از ایمان شخصی و تقوای حاکمیتی (سیاسی) است. این تقوا یعنی اینکه به الزامات یک حکومت دینی پایبند باشید.

در ادامه مراسم، منوچهر متکی وزیر اسبق خارجه کشورمان به ذکر خاطراتی از دوران مسوولیت در وزارت خارجه پرداخت و نگاه مردم نسبت به مجلس شورای اسلامی و دشواری‌های فعالیت در آن را تشریح کرد. در بخش پایانی این مراسم، فصلنامه تاریخی_ سیاسی «ماجرا» با حضور میهانان ویژه رونمایی شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جهان ایران را به عنوان قدرت برتر پذیرفت
  • گام اول فصلنامه «ماجرا»، پرداختن به خاطرات و کارنامه رهبر معظم انقلاب است
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد
  • حضور و اراده مردم در سرنوشت کشور بزرگترین پدیده انقلاب اسلامی
  • قدرت امروز ایران به دلیل روحیه استکبارستیزی و مقاومت ملت ایران است
  • شورا‌ها مظهر انتقال قدرت متمرکز دولتی به مدیریت مردمی
  • هویت پوشالی صهیونیست‌ها در مقابل ایمان و قدرت موشکی ایران فروریخت
  • تقویت انسجام ملی در سایه انجام عملیات وعده صادق
  • روشنفکری ایرانی و تشویق حرام‌کاری
  • حیرت و درماندگی غرب در برابر شکوه قدرت سازی ایران